Codzienność treningowa

Dodane: 12-10-2016 07:04
Codzienność treningowa Dobrze jest szukać oficjalnych dystrybutorów danej marki suplementów. Pozwala to zachować wysoką jakość produktu jego niską cenę. Dobrym przykładem jest odżywki myprotein.

Definicja dietetyki w Wikipedii

Dietetyka ? nauka medyczna o żywieniu człowieka zdrowego i chorego zajmująca się:

zasadami żywienia człowieka zdrowego
zasadami żywienia człowieka chorego
oceny stanu odżywienia
oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
zapobiegania chorobom zależnym od żywienia
kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
biochemicznymi podstawami żywienia
prowadzenia edukacji żywieniowej
psychologią żywienia
technologiami gastronomicznymi.
Często dietetyka mylona jest z technologią żywności. Dietetyka jest nauką medyczną, która wyspecjalizowała się w kierunku racjonalnego odżywiania człowieka chorego jak i zdrowego. Dietetyka zajmuje się oceną wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta, oraz wpływu odżywiania na wyniki leczenia chorób.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dietetyka


Odżywki wspomagające ? warto?

Odżywki białkowe czy witaminowe mają za zadanie dostarczyć do naszego organizmu substancje, które odpowiadają na przykład za naszą kondycję czy ilość masy mięśniowej. Jak wiadomo, wiele osób uprawia sport szczególnie dlatego, że chce odpowiednio wymodelować swoją sylwetkę. Czy warto wtedy sięgnąć po odpowiednie preparaty?

Okazuje się, że jest to dość skuteczny sposób na zwiększenie swojej muskulatury. Problemy mogą się pojawić jednak, gdy przestaniemy stosować takie środki chemiczne. Przyzwyczajony do ich zażywania organizm może nas negatywnie zaskoczyć, wracając do dawnego wyglądu. Dlatego też zdania na temat tego, czy warto zażywać takie preparaty w celu wyrzeźbienia własnego ciała są bardzo podzielone.


Przyswajalność i lekkostrawność

Można by pomyśleć, że jedyne parametry jakie mają znaczenie przy odżywkach dla sportowców to ilość białka i innych składników w procentowym składzie gotowej odżywki. Jednak innymi ważnymi parametrami, które aby mogły zostać zmierzone wymagają odpowiednich badań, są przyswajalność i lekkostrawność odżywki.

W sumie to dość logiczne, bo jeżeli odżywka ma 40 g białka na 50 g odżywki,a le je przyswajalność jest na poziomie 70% to równie dobrze możemy zastosować inną odżywkę z mniejszą zawartością białka, ale z większą przyswajalnością. TO samo tyczy się lekkostrawności, jeżeli na strawienie odżywki nasz organizm musi się mocno napracować, to również wchłanianie przebiegnie znaczeni dłużej,a co za tym idzie nie otrzymamy tyle składników odżywczych ile potrzebuje my na czas. Wiec nie tylko skład ma znaczenie i warto poczytać o danej odżywce.